Menu Sluiten

Is extra aflossen nog wel aantrekkelijk nu de hypotheekrente zo laag is?

Door de zeer lage spaarrente kun je ervoor kiezen extra af te lossen op je hypotheek als alternatief voor sparen. Maar is dat wel verstandig? Aflossen is namelijk iets anders dan sparen. 

Is extra aflossen nog wel aantrekkelijk nu de hypotheekrente zo laag is?

In hypotheken die vanaf 2013 zijn gesloten, zit ingebouwd dat de hypotheek gedurende de looptijd volledig wordt afgelost. In veel hypotheken van vóór 2013 zit nog een aflossingsvrij deel in de hypotheek of is de aflossing van de hypotheekschuld voor een deel doorgeschoven naar de einddatum. Om te voorkomen dat er een hypotheekschuld blijft na dertig jaar, kun je extra aflossen. In tijden met hoge hypotheekrentes kan je met extra aflossingen je maandlasten sterk verlagen, maar vaak is het om deze reden nu minder aantrekkelijk geworden. 

Hoe werkt extra aflossen?

In de meeste hypotheken is in de voorwaarden opgenomen dat je tot een bepaald percentage van de hoofdsom extra mag aflossen. Vaak gaat het om maximaal 10 procent van de oorspronkelijke hypotheekschuld. De hoogte en procedure verschilt per geldverstrekker. Je moet een extra aflossing soms eerst aanvragen, maar aflossen kan ook laagdrempelig zijn. Je kunt bijvoorbeeld gewoon een bedrag overmaken met een bepaalde omschrijving. Wij geven je graag advies voordat je extra gaat aflossen. Een extra aflossing kun je namelijk niet weer terugdraaien. 

Is extra aflossen een alternatief voor sparen?

De rente op een spaarrekening is bijna nul, dus voor het rendement hoef je het niet te doen. De hypotheekrentes zijn hoger, dus kun je spaargeld gebruiken voor het verlagen van je hypotheekschuld. Dat zorgt inderdaad voor een hoger rendement, maar aflossen is niet vergelijkbaar met sparen. Je met spaargeld achter de hand houden voor voorziene en onvoorziene uitgaven. Op zo’n moment heb je niets aan geld dat je hebt geïnvesteerd in de aflossing van je hypotheek. Pas dus op met extra aflossen met spaargeld.

Hoeveel lager worden je maandlasten na extra aflossen?

Voordat je begint met extra aflossen, geven wij altijd eerst inzicht in de besparing op de maandlasten. Je overweegt bijvoorbeeld een extra aflossing van 2.000 euro. Hiermee wil je de aflossingsvrije hypotheek verlagen. De hypotheekrente bedraagt 3 procent. De bruto besparing door de aflossing bedraagt:

2.000 euro x 3 procent = 60 euro per jaar. Per maand is dat 5 euro. Als de rente maar 1 procent bedraagt, is de maandelijkse besparing op de maandlasten 1,67 euro.

Wat kan Diligentia Financieel Consult voor jou betekenen?

Overweeg jij om extra af te lossen op je hypotheek of wil je weten wat de mogelijkheden zijn om jouw hypotheek over te sluiten naar een andere vorm hypotheek met een lagere rente? Stuur ons dan een bericht.