Menu Sluiten

Moet je straks betalen om te mogen sparen?

ING heeft de spaarrente verlaagd naar 0,02 procent. De Rabobank zit nog op 0,03 procent. Is het tijd voor een alternatief voor het sparen?

De spaarrente is nog net niet negatief, maar we zitten er niet meer ver vanaf. Er zijn banken die een hogere spaarrente bieden, maar hoger dan 0,25 procent kom je niet. Voor een hogere spaarrente kon je in betere tijden kiezen voor een deposito, maar dat loont ook nauwelijks nog. ING biedt een deposito met een looptijd van tien jaar aan tegen een rente van 0,01 procent. Je zet je spaargeld dus tien jaar vast en je krijgt nog minder rente dan op een reguliere spaarrekening.

Gaat de spaarrente negatief worden?

ING topman Ralph Hamers gaf onlangs aan dat de bank een negatieve spaarrente overweegt. Banken hebben ons spaargeld liever niet, maar Nederlanders sparen juist steeds meer. Een topman van een bank zou de optie van een negatieve spaarrente niet noemen als ze het echt uit zouden sluiten. De drempel om de stap te zetten is wel hoog. Vermoedelijk zijn de banken ook bang voor de reacties van hun klanten. De bank die als eerste de stap zet naar een negatieve spaarrente, zal veel negatieve publiciteit over zich heen krijgen.

Toch maar in een oude matras sparen?

Het moeten betalen om te mogen sparen druist in tegen ons idee van geld gunnen aan een bank. Je moet al jaren genoegen nemen met een zeer lage rente, ervoor moeten betalen kan de druppel zijn om op te stappen. Helaas is het niet zo simpel. Je spaargeld opnemen en thuis in de matras (of op een andere plek) stoppen is geen slimme actie. Stel dat er brand ontstaat. Of mensen die het weten breken in en nemen het spaargeld mee. Je bent ook niet goed verzekerd tegen de dreigende gevaren. In de inboedelverzekering is contant geld maar tot een beperkt bedrag meeverzekerd.

Met geld jouw schulden afbetalen

De rentes op schulden zijn naar verhouding nog steeds hoog. Een deel van je spaargeld gebruiken om deze schulden af te lossen is een goede investering. Houd wel voldoende spaargeld achter de hand. Het is namelijk niet de bedoeling dat je geen buffer overhoudt. Hoeveel je achter de hand moet houden is een lastige inschatting. Het Nibud geeft hier advies over.

De hypotheek aflossen met spaargeld

Met spaargeld jouw hypotheekschuld verlagen pakt gunstig uit voor de maandlasten, maar pas op wat je investeert. Je kunt het geld namelijk niet weer terughalen. Door het aflossen verhoog je de overwaarde, maar daar heb je pas baat bij na het verkopen van je huis. De besparing op de maandlasten valt vaak ook tegen door de huidige lage hypotheekrentes.

Beleggen kan nog een optie zijn, maar dat brengt natuurlijk weer risico’s met zich mee. En het is de vraag of het in jouw situatie ook echt verstandig is.