Menu Sluiten

Wanneer ben je onderverzekerd?

Wanneer ben je onderverzekerd?

Als er sprake is van onderverzekering krijgt u bij schade aan uw inboedel of uw huis maar een deel van de schade uitgekeerd. U kunt onderverzekering voorkomen.

Bij het verzekeren is het belangrijk om verzekeringen goed af te stemmen op de risico’s. U wilt niet teveel betalen, dus moet u niet te ruim verzekerd zijn. Dat kost namelijk onnodig geld. Maar onderverzekerd zijn kan nog veel grotere gevolgen hebben. U hebt uw huis bijvoorbeeld verzekerd voor een herbouwwaarde van 175.000 euro, maar bij brand blijkt de werkelijke herbouwwaarde 225.000 euro te zijn. Bij een omvangrijke brand zijn de financiële gevolgen erg groot.

Hoe voorkom je onderverzekering in de inboedelverzekering?

Je kunt onmogelijk exact bepalen wat de waarde van uw inboedel is. Dit kun je alleen maar schatten. Het nadeel van het schatten is dat je er flink naast kunt zitten. Dit kunt u voorkomen door het invullen van een inboedelwaardemeter. Aan de hand van een aantal vragen over onder andere de gezinssamenstelling, het inkomen en de leeftijd van de hoofdkostwinner wordt een verzekerd bedrag geadviseerd door de verzekeraar. Bij schade is er door deze manier van bepalen geen sprake van onderverzekering. Het bedrag dat uit de inboedelwaardemeter komt is ook gelijk het maximale bedrag dat de verzekeraar uitkeert bij schade.

Voorkomen van onderverzekering in de opstalverzekering

Ook voor het bepalen van het verzekerd bedrag in de opstalverzekering kun je een schatting maken, maar dat is wel erg tricky. Voor het inschatten van de herbouwwaarde heb je namelijk kennis van zaken nodig. U kunt hiervoor een taxateur inschakelen, maar het kan ook goedkoper. Ook hiervoor hanteren verzekeraars een systeem om aan de hand van een aantal vragen de herbouwwaarde ongeveer te bepalen. Ook hierbij verklaart de verzekeraar dat u niet onderverzekerd kunt zijn. Deze zogenaamde herbouwwaardemeter vult u samen met jouw adviseur in.

Wat zijn de gevolgen van onderverzekering?

Een te laag verzekerd bedrag heeft invloed op de uitkering. Uw inboedel is bijvoorbeeld verzekerd voor 30.000 euro. Door een omvallende kaars ontstaat er brand in uw slaapkamer. De schade aan uw bed, gordijnen en kleding bedraagt 1.000 euro. U bent geen eigen risico verschuldigd, dus verwacht u een uitkering van 1.000 euro van de verzekeraar. Er komt een expert en deze krijgt van de verzekeraar ook de opdracht mee om de waarde van de totale inboedel vast te stellen. De waarde van de inboedel schat hij op 40.000 euro, dus is er sprake van onderverzekering. De verzekeraar keert geen 1.000 euro uit, maar 30.000/40.000 = 0,75 x 1.000 euro = 750 euro.