Menu Sluiten

Duidelijkheid in mijn financiële positie door financiële planning: Diligentia Zorgplan

Vraag jij je ook weleens af wat je inkomen is als je met pensioen gaat, als je partner komt te overlijden of als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt? Weet jij hoeveel je uiteindelijk te besteden hebt in deze scenario’s? Want je inkomen is niet hetzelfde als het bedrag dat je maandelijks te besteden hebt.

Wat is het verschil tussen netto inkomen en netto besteedbaar inkomen?

Als werknemer of pensioengerechtigde ontvang je ieder maand een bedrag op je bankrekening. Dat noemen we netto inkomen. Van het netto inkomen worden de vaste lasten betaald, inclusief de woonlasten. Het bedrag dat uiteindelijk overblijft noemen we netto besteedbaar inkomen. Dat is het bedrag waar je leuke dingen van kunt doen, zoals vakantie. Bij een ZZP-er is het berekenen van het netto (besteedbaar) inkomen mogelijk met behulp van een rekentool. Het netto besteedbaar inkomen is het uitgangspunt bij onze financiële planning.

Hoe hoog is mijn netto besteedbaar inkomen?

Het netto besteedbaar inkomen is in de huidige situatie nog wel in te schatten voor veel mensen. Veel lastiger wordt het om een netto besteedbaar inkomen te berekenen bij pensionering, overlijden van de partner, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Naast deze scenario’s zijn er nog legio levensgebeurtenissen ts bedenken waardoor het netto besteedbaar inkomen kan veranderen. Denk bijvoorbeeld aan scheiden of kinderen krijgen.

Om jouw netto besteedbaar inkomen duidelijk te krijgen werken wij met ons unieke Diligentia Zorgplan. Dit is een drie-stappen-plan.

Stap 1. Hoe ziet jouw huidige financiële positie eruit?
Samen inventariseren we jouw netto inkomen en de financiële producten die er momenteel lopen. Denk daarbij aan hypotheek, spaarpolissen of pensioensvoorzieningen.

Stap 2. Wat zijn jouw wensen?
In deze stap denken we met elkaar na over jouw wensen op het gebied van inkomen bij mogelijke levensgebeurtenissen zoals: pensionering, overlijden, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

Stap 3. Wat moet er wel of niet gebeuren?
In deze derde stap leggen we de relatie tussen wat er nu is en wat er zou moeten komen om jouw toekomstwensen te realiseren, of wat er nodig is om aan jouw minimale behoeftes te kunnen blijven voldoen. Daarnaast bepalen we wat jouw huidige netto besteedbaar inkomen is en wat die kan worden in verschillende scenario’s.

We verwoorden de uitkomsten van de drie stappen in een helder adviesrapport: Diligentia Zorgplan Rapport. Hierin beschrijven we wat je zou kunnen doen om risico’s te beperken of wensen te realiseren.

Ik wil niets regelen, ik wil alleen inzicht

Het kan zijn dat je op voorhand al aangeeft dat je geen behoefte hebt aan het regelen van voorzieningen, maar alleen inzicht wil in wat er financieel gebeurt als bijvoorbeeld je partner komt te overlijden. Ons Diligentia Zorgplan is ook dan een uitstekend middel om inzicht te krijgen. We betrekken er dan geen oplossingen bij, maar zetten alles wel helder op een rij voor jou. Desgewenst kunnen we dit ook later nog verder uitwerken.

Wat is de werkwijze van het Diligentia Zorgplan?

Na het maken van een eerste afspraak, sturen wij een afspraakbevestiging met een aantal documenten die je paraat moet hebben. Tijdens de eerste afspraak maken we kennis met elkaar en nemen we de documenten door. Je kunt aangeven wat je adviesvraag en je verwachtingen zijn en je kunt inhoudelijk vragen stellen. Samen formuleren we jouw adviesvraag en tekenen we de ‘Opdracht Tot Dienstverlening’ (OTD). Dit is een stap die verplicht is door de AFM (Autoriteit Financiële Markten).

We starten het proces met de eerste twee stappen: hoe ziet jouw financiële positie eruit en wat zijn jouw wensen? Na afloop maken we een vervolgafspraak om het Diligentia Zorgplan Rapport aan te bieden en te bespreken.

Wanneer we, na de eerste twee stappen, met elkaar constateren dat jouw wensen niet matchen met de aanwezige financiële producten, kijken we (Diligentia Financieel Consult) in stap drie welke financiële oplossingen die wens alsnog kunnen realiseren en wat dat met zich meebrengt. We vergelijken de voorwaarden en premies van financiële producten bij tientallen verzekeraars en geldverstrekkers. Doordat wij geheel onafhankelijk adviseren, ben je verzekerd van voorwaarden die het best bij jou passen.

Verder zullen we voor jou nagaan of de premies van jouw huidige financiële producten nog wel juist zijn. Zo zijn de premies van overlijdensrisicoverzekeringen de afgelopen jaren sterk gedaald. De vraag is of jij daar ook van mee hebt geprofiteerd, of dat je nog steeds teveel betaalt. Ook kijken we of er overlap is tussen financiële producten waardoor jij teveel betaalt. Wanneer je besluit dat een product voor jou een oplossing biedt, zullen wij de bemiddeling hiervan verzorgen.

Krijg ik ook nazorg na een eerste consult?

Bij sommige complexe zaken zouden we je tekort doen als we er na een eerste consult nooit meer op terugkomen en geen nazorg bieden. Wij hebben zelfs een zorgplicht vanuit de WFT (Wet op het Financieel Toezicht). Het is belangrijk om je financiële positie geregeld te updaten, omdat jouw persoonlijk e situatie in de tijd kan veranderen. Dit is echter niet in alle gevallen nodig of verplicht. Wanneer dit nodig is, informeren we jou hier uiteraard over. Je kunt dan bij ons een keuze maken uit diverse Diligentia Nazorg Abonnementen.

Wat kan Diligentia Financieel Consult voor jou betekenen?

Zou jij, na het lezen van deze blog, ook willen weten wat jij te besteden hebt als je met pensioen gaat, als je partner komt te overlijden of als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt? Stuur ons dan een bericht.