Menu Sluiten

Hypotheek oversluiten voordat de hypotheekrente (verder) stijgt

We wisten dat de hypotheekrentes een keer weer zouden gaan stijgen, het moment lijkt nu te zijn aangebroken. Sinds maart zijn er geldverstrekkers die renteverhogingen doorgevoerd hebben. Het gaat om optisch kleine stijgingen, maar in maandlasten kan een klein verschil in rente een groot verschil in euro’s zijn. 

Door een hogere hypotheekrente wordt oversluiten minder interessant

Bij het oversluiten van je hypotheek wil je profiteren van de huidige lage hypotheekrente. Zodra de rente stijgt, geeft oversluiten een kleinere besparing op de maandlasten. Je kunt nu de hypotheekrente voor 20 vastleggen tegen een hypotheekrente van minder dan 1,5 procent. De stijgingen die geldverstrekkers doorvoeren zullen naar verhouding kleine aanpassingen zijn.

Vooral voor de langere rentevast periode zijn de gevolgen groot

Een kleine renteverhoging heeft grote financiële gevolgen voor de langere rentevast periodes. Stel je kiest nu voor een rentevast periode van 20 jaar tegen een rente van 1,5 procent. Of je komt nog niet in actie en over en paar maanden bedraagt de hypotheekrente 2 procent. Het verschil merk je 20 jaar lang. Gerekend over een hypotheekschuld van 200.000 euro , kost het je per jaar 1.000 euro (0,5 procent verschil x 200.000 euro) x 20 jaar = 20.000 euro extra. 

Wat zijn de hypotheekrentes op dit moment (22 april 2020)?

Hypotheekrentes zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals: verhouding hypotheekschuld t.o.v. marktwaarde woning en wel of geen Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

Op dit moment gelden de volgende hypotheekrentes:
* Aflossingsvrije hypotheek, NHG, 10 jaar rentevaste periode = vanaf 1,06 procent
* Aflossingsvrije hypotheek, NHG, 20 jaar rentevaste periode = vanaf 1,4 procent
* Annuïteitenhypotheek, NHG, 10 jaar rentevaste periode = vanaf 0,99 procent
* Annuïteitenhypptheek, NHG, 20 jaar rentevaste periode = vanaf 1,39 procent
* Lineaire hypotheek, NHG, 10 jaar rentevaste periode = vanaf 0,99 procent
* Lineaire hypotheek, NHG, 20 jaar rentevaste periode = vanaf 1,39 procent

Wat zijn de prognoses?

Naar verwachting heeft het coronavirus invloed op de hoogte van de hypotheekrentes. Volgens economen is het door de coronacrisis aannemelijker geworden dat de hypotheekrentes stijgen dan dat ze verder gaan dalen. Dat gaat gelden voor de korte en langere rentevast periodes. Door de crisis komt er onzekerheid in de financiële markten. Het zal voor banken lastiger worden om geld aan te trekken, hierdoor wordt het lenen van geld ook voor de banken duurder. Een logisch gevolg is een stijging van de hypotheekrente. Wacht daarom niet te lang met het oversluiten van je hypotheek.

Wat kan Diligentia Financieel Consult voor jou betekenen?

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn om jouw hypotheek over te sluiten naar een andere vorm hypotheek met een lagere rente? Stuur ons dan een bericht.