Menu Sluiten

Is een hypotheek oversluiten zonder boeterente mogelijk?

Hypotheek oversluiten zonder boeterente mogelijk?

Wat kunt u doen als u een hoge hypotheekrente betaalt? U kunt de hypotheek oversluiten, maar houdt wel rekening met de boeterente. Kunt u een boeterente omzeilen?

Huiseigenaren die in tijden met hoge hypotheekrentes voor zekerheid hebben gekozen, zitten mogelijk nu nog jaren vast aan de gekozen rentevast periode. U kunt niet zomaar onder de langlopende rentevast periode uit, want het is een gesloten contract met de bank. Als de rentes waren gestegen had u immers ook recht gehad op de vastgelegde hypotheekrente. Een rentevast periode is open te breken, maar het gaat wel geld kosten.

Waar is de hoogte van de boeterente van afhankelijk?

Bepalende factoren zijn de resterende looptijd van de huidige rentevast periode en de hoogte van de vastgelegde hypotheekrente. Met de boeterente wil de bank de door het openbreken van de rentevast periode misgelopen inkomsten voor zichzelf compenseren. De vastgelegde hypotheekrente wordt afgezet tegen de huidige hypotheekrentes. Banken hebben verschillende methodes om de hoogte van de boeterente te berekenen. Laat de berekening controleren door jouw hypotheekadviseur. Het zijn namelijk zeer complexe berekeningen waar fouten in kunnen sluipen.

Hoe sluit u over zonder een boeterente?

De bank rekent vrijwel altijd een boeterente bij het oversluiten door de zeer lage hypotheekrentes van dit moment. Daar kunt u alleen onderuit komen door het verkopen van uw huis en door het oversluiten uit te stellen tot de einddatum van de rentevast periode. Maar per de einddatum kunt u bij de huidige geldverstrekker ook kiezen voor een nieuwe rentevast periode tegen de huidige lage rentes. De verschillen tussen de banken zijn groot. Hierdoor kan het vaak uit om over te sluiten. Het huis verkopen om onder de huidige rentevast periode uit te komen is waarschijnlijk een te drastische stap.

Is stapsgewijs overstappen een optie?

Bij het berekenen van de boeterente gaat de geldverstrekker niet een boete berekenen over het volledige hypotheekbedrag. Over het deel dat u boetevrij mag aflossen op de hypotheek, betaalt u geen boeterente. Vaak gaat het over een bedrag van 10 tot 20 procent over de hoofdsom van de hypotheek. De politiek is de optie van het stapsgewijs oversluiten aan het onderzoeken. Op deze manier kan de boeterente laag worden gehouden. U mag dan bijvoorbeeld 20 procent extra aflossen per jaar. Door het oversluiten over een periode van 5 jaren betaalt u geen boeterente. De AFM (toezichthouder) is de opties aan het verkennen, en zal vervolgens de Tweede Kamer adviseren.

Met het mogelijk maken van het geleidelijk oversluiten van de hypotheek, zullen de banken niet zo blij zijn. Hierdoor hebben ze minder zekerheid bij het vastleggen van een rentevast periode van bijvoorbeeld 20 jaren. Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen.