Menu Sluiten

Is het verstandig om je hypotheek mee te verhuizen naar een andere woning?

Een hypotheek is gekoppeld aan een woning. Als je gaat verhuizen kun je een hypotheek niet zomaar loskoppelen en meenemen naar een andere woning. Er zijn echter wel meeverhuisbare hypotheken, maar is dat wel verstandig?

Wanneer kan je een hypotheek meenemen naar een andere woning?

Een hypotheek zelf verhuis je niet. De afspraken binnen de hypotheek kun je wel meenemen naar een volgende hypotheek bij dezelfde geldverstrekker. Dat is alleen interessant als de huidige hypotheek grote voordelen biedt ten opzichte van een nieuwe hypotheek. Bijvoorbeeld een lage rente. 

De hypotheekvorm mag je gewoon meenemen

Sinds 2013 zijn er nog maar twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. De aflossingsvrije hypotheek en de spaarhypotheek geven geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. , tenzij ze vóór 2013 zijn afgesloten. Binnen strikte regels mag je bij het kopen van een andere woning de hypotheekvorm in jouw oude hypotheek wel meenemen.  

Kies voor een meeverhuisbare hypotheek

Ga je binnenkort een woning kopen? Ga dan voor een meeverhuisbare hypotheek. Dit is vooral handig bij het kiezen voor een lange rentevaste periode van bijvoorbeeld 20 of 30 jaar. Mocht de woning toch niet bevallen, dan kun je jouw hypotheek meenemen naar een andere woning. Als de rentes wel sterk stijgen de komende jaren, ben je achteraf blij dat je een meeverhuisbare hypotheek hebt.

Wat zijn jouw woonplannen de komende jaren?

Bij het kopen van een woning moet je je toekomstvisie niet uit het oog verliezen. Partners zonder kinderen moeten bij het kopen van een woning rekening houden met hun toekomstplannen. Zodra er kinderen komen, voldoet een appartement met één slaapkamer niet meer. Gepensioneerden kopen bij voorkeur een woning met een slaapkamer en badkamer op de benedenetage. Heb je plannen om binnenkort te emigreren? Een woning kopen brengt dan mogelijk extra risico’s met zich mee. Kijk bij het kopen van een woning dus altijd verder.

Diligentia Financieel Consult

Wij plaatsen onze werkzaamheden binnen onze EHBO-kernwaarden: Eerlijk, Hulpvaardig, Betrokken, Opbouwend. Op die basis willen wij jou ontzorgen bij een advies over en bemiddeling bij een hypotheek en alle aanverwante financiële producten. 

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op via de telefoon of stuur ons een bericht!