Menu Sluiten

Misverstanden over de autoverzekering

Als eigenaar van een auto heb je een autoverzekering nodig. Deze verzekering is namelijk verplicht. Je kunt veel geld besparen door de autoverzekering zo goed mogelijk af te stemmen op jouw auto en op jouw voorkeuren. Een aantal misverstanden kunnen jou geld kosten, daarom willen wij deze graag de wereld uit helpen.

Misverstand: schade kost jou altijd schadevrije jaren

Bij het veroorzaken van een schade aan anderen, kunnen de kosten verhaald worden op de WA autoverzekering. Dergelijke schades kosten jou schadevrije jaren. Ook bij het claimen van schade aan jouw eigen auto moet je rekening houden met een terugval in schadevrije jaren. Maar er zijn uitzonderingen. Bij schade door bepaalde oorzaken val je meestal niet terug in het aantal schadevrije jaren. Je kunt dit nakijken in de polisvoorwaarden. Het gaat onder andere om schades veroorzaakt door:

  • diefstal van de auto
  • brandschade
  • ruitbreuk
  • aanrijding met loslopende dieren

Misverstand: de verzekeraar verhaalt de schade voor jou op de tegenpartij

Nee, dat is niet altijd het geval. Bij schade, veroorzaakt door een ander, verhaalt de verzekeraar de schade voor jou als je WA casco (all risk) verzekerd bent. Met de WA of de WA beperkt casco autoverzekering is het aan jezelf om de schade te verhalen op de tegenpartij. Dit kun je ondervangen door het kiezen voor een aanvullende verhaalsbijstandsverzekering of de rechtsbijstandsverzekering. In dat geval voor de schade voor jou verhaald. 

Misverstand: all risk autoverzekering biedt overal dekking tegen

De term ‘all risk’ betekent inderdaad alle risico’s, maar helaas biedt de autoverzekering niet overal dekking tegen. Bijvoorbeeld bij rijden onder invloed van drank of drugs heb je een probleem. De verzekeraar keert de schade mogelijk niet uit. Of de verzekeraar keert wel uit en verhaalt de uitgekeerde schade vervolgens weer op jou. Natuurlijk is ook opzettelijk veroorzaakte schade niet verzekerd. Er zijn meer uitsluitingen die we ook zien bij andere schadeverzekeringen, namelijk schade veroorzaakt tijdens een oorlog en schade door atoomkernreactie. Dit is uitgesloten omdat verzekeraars dergelijke lasten niet kunnen dragen door de omvang van de totale schadelast.

Misverstand: de WA casco (all risk) autoverzekering is altijd de beste keuze

Voor een nieuwe auto is de WA casco dekking de beste keuze, maar voor oude auto’s vaak juist niet. Voor de WA casco dekking wordt de premie berekend aan de hand van de nieuwwaarde van de auto. Als de auto nog maar een waarde heeft van een paar duizend euro, komt de premie voor de meest uitgebreide autoverzekering voor oudere auto’s vaak te hoog uit. 

Misverstand: met tien jaren rijervaring heb je tien schadevrije jaren

Helaas werkt het anders. Je bouwt schadevrije jaren op door een auto te verzekeren op jouw naam. Bij één jaar niet claimen op de autoverzekering bouw je één schadevrije jaar op. Bij een geclaimde schade verlies je in één keer weer vijf schadevrije jaren. Zoals al eerder aangegeven kost een claim in sommige gevallen geen schadevrije jaren. 

Diligentia Financieel Consult

Wij plaatsen onze werkzaamheden binnen onze EHBO-kernwaarden: Eerlijk, Hulpvaardig, Betrokken, Opbouwend. Op die basis willen wij jou ontzorgen bij een advies over en bemiddeling bij hypotheken, verzekeringen, vermogensopbouw, schenken en nalatenschapsplanning. 

Heb je vragen over jouw autoverzekering of andere financiële producten? Neem dan contact met ons op via de telefoon of stuur ons een bericht!