Menu Sluiten

Waarom gaat een hypotheek in 2020 misschien wel lukken?


Er kunnen meerdere redenen zijn waarom het je in het verleden niet gelukt is om een huis te kopen. Het inkomen was mogelijk te laag of de bank vond jouw inkomen niet stabiel genoeg. Misschien kwam je spaargeld tekort en kon je daarom niet kopen. Door meerdere veranderingen per 1 januari 2020 gaat een hypotheek volgend jaar misschien wel lukken. Welke veranderingen zijn dit?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie voor het terugbetalen van de hypotheek. Wanneer je een hypotheek met NHG afsluit, stelt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (de stichting achter NHG) zich onder voorwaarden garant voor de terugbetaling van de restschuld, mocht jij dit niet meer kunnen betalen. In ruil voor deze garantie bieden veel hypotheekverstrekkers een gunstigere hypotheekrente.

1. Verlaging borgtochtprovisie
Als je een hypotheek met NHG wilt afsluiten, betaal je daarvoor eenmalige kosten aan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Deze kosten worden borgtochtprovisie genoemd en zijn aftrekbaar bij de belastingaangifte. Nu (2019) bedragen de kosten van de borgtochtprovisie 0,9 procent van de koopsom van de woning. In 2020 wordt het tarief verlaagd naar 0,7 procent.

2. Verhoging koopsom
Nu kun je een hypotheek met NHG krijgen voor een woning met een koopsom tot 290.000 euro. In 2020 mag een woning maximaal 310.000 euro kosten voor het krijgen van NHG.

Hoger inkomen bij tweeverdieners

Nu kunnen tweeverdieners, bij het berekenen van de maximale hypotheek op het inkomen, het laagste inkomen voor 70 procent meenemen in de berekening. In 2020 mag je 80 procent van het laagste inkomen meerekenen. Dit kan al snel tienduizenden euro’s schelen in je maximale hypotheek. A

Arbeidsmarktscan bij flexibel inkomen

Met een flexibel inkomen is het krijgen van een hypotheek lastiger. Het liefst hebben banken werknemers met een vast contract. Banken willen zoveel mogelijk zekerheden hebben over jouw financiële inkomsten. Door de arbeidsmarktscan wordt er verder gekeken dan alleen naar het inkomen van nu. Bij de scan wordt er, naast jouw huidige inkomen, ook gekeken naar de sector waarin je werkt, waar je woont en zelfs naar het toekomstige inkomen. 

Lage hypotheekrente

De verwachting is dat de hypotheekrentes ook in 2020 laag blijven. Mogelijk zakken de rentes zelfs nog iets verder. Hierdoor kun je ook in 2020 tegen een zeer gunstige hypotheekrente een woning kopen. Overweeg ook gelijk om de hypotheekrente langer vast te zetten. Zo zorg je ervoor dat je ook in de toekomst nog steeds kunt profiteren van de huidige lage hypotheekrente.​

Wat kan Diligentia Financieel Consult voor jou betekenen?

Wil jij weten of, door de genoemde veranderingen, een hypotheek voor jou in 2020 misschien wel gaat lukken en wil je hierover een gesprek? Stuur ons dan een bericht.