Menu Sluiten

Waarom is vergelijken van woonverzekeringen verstandig?

Nederlanders stappen niet snel over naar een andere verzekeraar voor de woonverzekeringen. Toch is vergelijken verstandig.

Volgens verzekeraar Allianz zijn Nederlanders trouw als het gaat om het verzekeren van het huis en de spullen. Waarom is dat niet altijd verstandig?

Voor de inboedel-, opstal- en de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren stap je niet voor een premievoordeel van een paar euro per jaar over. Voor een grotere besparing kun je het overstappen zeker overwegen, maar de kwaliteit van de verzekeringen moet wel gewaarborgd zijn. Uit onderzoek van verzekeraar Allianz Direct blijkt dat Nederlanders gemiddeld 16 jaar bij dezelfde verzekeraar blijven met de woonverzekeringen.

Wat goed is moet je goed laten

Het switchen van verzekeraar kan je een besparing opleveren en ook nog een kwaliteitsverbetering. Je kiest bijvoorbeeld een inboedelverzekering met een ruimere dekking en de premie valt ook nog eens lager uit. Het met de woonverzekeringen overstappen kan een grote besparing geven, vooral als jouw huidige verzekeraar in de afgelopen jaren premieverhogingen heeft doorgevoerd. Je kunt het laten zoals het is, maar houd de verzekeringen wel up-to-date. Hierdoor kan de premie ook nog eens lager uitvallen. 

Waarom stappen Nederlanders over naar een andere woonverzekering?

Uit onderzoek blijkt dat de meeste overstappers (37 procent) de stap zetten omdat de nieuwe verzekering een betere prijs-kwaliteitsverhouding heeft. Ongeveer 22 procent geeft aan dat ze de huidige verzekering gewoon te duur vinden. En 21 procent ziet in een verhuizing de aanleiding om te kiezen voor een andere verzekering. 

Verzekeraars hebben premieverhogingen doorgevoerd

Er zijn verzekeraars die premieverhogingen hebben doorgevoerd van tientallen procenten. Dat wordt deels veroorzaakt door een toenemend aantal claims veroorzaakt door extreme weersomstandigheden. Hierbij kun je denken aan storm- en hagelschade. Ook door heftige stormen kunnen de schadelasten hoog oplopen. Alleen al de storm Ciara (7 februari 2020) heeft voor 150 miljoen euro aan schade aangericht. Als schades door extreme weersomstandigheden verder blijven oplopen, zal dit ook in de toekomst effect hebben op de premie van de woonverzekering. 

Passen jouw verzekeringen nog bij jou?

Ook als de premies niet verhoogd zijn hebben jouw verzekeringen aandacht nodig. Door bijvoorbeeld verbouwingen of door een gezinsuitbreiding kunnen aanpassingen in jouw verzekeringen noodzakelijk zijn. Door het periodiek nalopen van de verzekeringen kunnen we voorkomen dat je onderverzekerd bent. We moeten namelijk voorkomen dat het onderverzekerd zijn pas blijkt bij schade!