Menu Sluiten

Wat is een overwaardehypotheek?

Heb je geld nodig voor een verbouwing of een andere auto? Of wil je je pensioen aanvullen of je kinderen geld schenken? Als de marktwaarde van je woning hoger is dan je hypotheek, heb je overwaarde in de woning. Die overwaarde kan je verzilveren (opnemen) zonder verkoop van de woning. 

Overwaarde verzilveren zonder verkoop woning

Als je een woning hebt waarvan de marktwaarde hoger is dan de hypotheek, dan heb je overwaarde. Dit zit echter in de stenen. Toch zou je wel graag de overwaarde alvast willen verzilveren omdat je het geld nu goed kan gebruiken. De mogelijkheden om dit realiseren zijn de laatste jaren steeds meer geworden. In deze blog beperken we ons tot vier manieren:
1. Verzilver- of opeethypotheek
2. Verzilverlening van Svn
3. Verhoging van hypotheek
4. Woning verkopen en terug huren

Verzilver- of opeethypotheek

Het verhogen van de hypotheek wordt lastiger naarmate je ouder wordt. Geldverstrekkers houden tien jaar voor de AOW-leeftijd al rekening met je (lagere) inkomen na pensioen. Maar juist die groep mensen zouden de overwaarde graag willen verzilveren. Voor een aanvulling op hun pensioen, aanpassing in de woning of het financieel helpen van kinderen.

Een verzilver- of opeethypotheek is een lening. Afhankelijk van je wensen en de mogelijkheden die de lening biedt, kan dit een bedrag ineens zijn of een periodieke aanvulling op je inkomen. De rente is niet fiscaal aftrekbaar en wordt bij de schuld opgeteld. Dat houdt in dat je maandelijks geen rente betaald, maar dat de schuld wel hoger wordt en daarmee de uiteindelijke overwaarde minder. De besteding van het bedrag dat ineens wordt opgenomen, is vrij. 

Verzilverlening van Svn

Svn staat voor: Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland. De overheid biedt met de verzilverlening van Svn de mogelijkheid om de overwaarde in je woning, tien jaar voor de AOW-leeftijd, op te nemen. In tegenstelling tot de verzilver- of opeethypotheek is de overwaarde niet vrij te besteden, maar moet deze worden besteed aan ‘comfortabel en veilig wonen’. Dus een investering in de woning. Net als bij de verzilver- of opeethypotheek wordt er geen toetsing op het inkomen gedaan en kan er tot tachtig procent van de marktwaarde van de woning geleend worden. 

Verhoging van hypotheek

Bij het sluiten van een hypotheek wordt deze bij het Kadaster ingeschreven. Is jouw huidige hypotheek, door aflossing, lager dan de inschrijving bij het Kadaster? Dan is een verhoging van de bestaande hypotheek een mogelijkheid. Is dit niet het geval, dan kan je een tweede hypotheek afsluiten. 
Bij deze vorm wordt er door geldverstrekkers wel een inkomenstoets gedaan en mag de nieuwe hypotheeksom niet hoger zijn dan de marktwaarde van de woning. Wordt de verhoging gebruikt voor energiebesparende maatregelen? Dan mag je in plaats van honderd, honderdenzes procent van de woning lenen. Bij een verbouwing of verbetering van de woning is de hypotheekrente van de verhoging, onder voorwaarden, fiscaal aftrekbaar.

Woning verkopen en terug huren

Een andere manier om overwaarde uit de woning te onttrekken is de woning en/of grond verkopen en deze vervolgens terug huren. Er zijn bureau’s die daarin zijn gespecialiseerd. In plaats van rente en eventuele aflossing, ga je huur betalen. Dit is een dure manier van het verzilveren van de overwaarde. Daar komt bij dat als de overwaarde op is, de huur gewoon door blijft lopen. 
Een alternatief is Duowonen. Daarbij verkoop je de grond waar de woning op staat en maandelijks betaal je een vergoeding voor het gebruik. Deze vergoeding wordt canon genoemd. Het bedrag dat vrijkomt door verkoop van de grond is vrij besteedbaar. 

Overwaardehypotheek en familiehypotheek

Een overwaardehypotheek is een hypotheekvorm die veelal bij ouderen wordt gesloten. Niet alleen voor een aanvulling op pensioen of aanpassing van de woning. De opgenomen overwaarde kan ook worden geleend of geschonken aan kinderen, al dan niet voor het kopen of verbouwen van hun woning. Ouders zijn in dat geval de ‘familiebank’. Kijk hiervoor op onze blog: ‘Familiehypotheek maakt kopen van een woning toch mogelijk‘.

Wat kan Diligentia Financieel Consult voor jou betekenen?

Wil jij meer weten over de mogelijkheden en voorwaarden van een overwaarde- en/of  familiehypotheek? Of spreekt de verzilverlening van Svn, het verhogen van de hypotheek of het verkopen en terug huren van de woning je meer aan en wil je daar het fijne van weten? Stuur ons dan een bericht