Menu Sluiten

Wat kunt u met de overwaarde in uw woning?

U bent geen heffing verschuldigd over de overwaarde van uw woning, na verkoop de woning. Toch kunnen er verplichtingen zitten aan de overwaarde. Hoe zit dat?

Wat is overwaarde?

Als de verkoopwaarde hoger is dan de hypotheekschuld op een woning, is er sprake van overwaarde. Dit bedrag krijgt u uitgekeerd na de notariële overdracht aan de kopers van de woning. De overwaarde is na de verkoop vrij besteedbaar, maar bij aankoop van een andere woning kan het niet opnieuw investeren van de overwaarde wel fiscale gevolgen hebben. 

Wat zijn de mogelijkheden met overwaarde?

Gaat u na het verkopen van uw woning voor een huurwoning? In dat geval kunt u de overwaarde naar eigen inzicht besteden. Bij het kopen van een andere woning dient u de overwaarde te gebruiken voor het financieren van uw volgende woning. Doet u dat niet, dan is de betaalde hypotheekrente voor de nieuwe woning niet volledig aftrekbaar van het inkomen. Stel, u maakt een verkoopwinst (overwaarde) van 50.000 euro. U koopt een andere woning voor 250.000 euro. U heeft dan maar recht op hypotheekrenteaftrek over een maximale hypotheekschuld van 200.000 euro. 

Hoe wordt overwaarde belast?

De overwaarde krijgt u overgemaakt door de notaris na overdracht van de woning. Over het bedrag bent u geen belastingheffing verschuldigd. Wel telt het als vermogen mee, en over spaartegoeden, belegd kapitaal en andere vormen van vermogen bent u vermogensrendementsheffing verschuldigd. In 2021 is het heffingsvrije vermogen in box 3 50.000 euro of 100.000 met een fiscaal partner. De belastingheffing is hoger als een groter vermogen heeft. De belasting wordt geheven over de hoogte van het vermogen op 1 januari. 

Overwaarde gebruiken om te verbouwen

U kunt ook van de overwaarde profiteren zonder uw woning te verkopen. Dit kan middels een tweede hypotheek of een overwaarde hypotheek. Eigenlijk kunt u een tweede hypotheek zien als voorschot van een deel van de overwaarde. De hoogte van een tweede hypotheek is afhankelijk van de getaxeerde marktwaarde van de woning en van het (gezamenlijk) inkomen. De marktwaarde en het inkomen bepalen uiteindelijk hoeveel hypotheek er maximaal verstrekt kan en mag worden. Met het bedrag van de tweede hypotheek kunt u die droomkeuken plaatsen of extra meters aan de woonkamer toevoegen met een uitbouw. De investering verhoogt de waarde van uw woning, maar vaak is de investering groter dan de waardestijging. Dergelijke verbouwingen doet u voor het woongenot. Een dure verbouwing kan vaak niet uit bij verkoop van de woning op korte termijn. 

Wat is een overwaarde hypotheek?

Een overwaarde hypotheek is een hypotheek die wordt gesloten op uw bestaande woning, zonder dat u daar rente of aflossing voor betaald. De hoogte van de overwaarde hypotheek is afhankelijk van de overwaarde in uw woning. Een geldverstrekker zal echter altijd maar een deel van de overwaarde verstrekken. De vrijgekomen overwaarde is uiteindelijk vrij te besteden, of dat nu voor uw woning, een auto of caravan is of als aanvulling op uw pensioen. De rente die u eigenlijk zou moeten betalen wordt bij de hypotheekschuld opgeteld en zal er voor zorgen dat de overwaarde bij verkoop van de woning minder is. U dient wel (bijna) de pensioengerechtigde leeftijd te hebben bereikt, inkomen is niet belangrijk. 

Overwaarde maakt een duurder huis bereikbaar

Na de verkoop van uw woning met een overwaarde, heeft u weer meer te besteden voor de volgende koopwoning. Overwaarde zorgt voor extra bestedingsruimte. Zo kan een koopwoning dat eigenlijk te duur is toch bereikbaar worden.

Diligentia Financieel Consult

Wij plaatsen onze werkzaamheden binnen onze EHBO-kernwaarden: Eerlijk, Hulpvaardig, Betrokken, Opbouwend. Op die basis willen wij u ontzorgen bij een advies over en bemiddeling bij hypotheken, verzekeringen, vermogensopbouw, schenken en nalatenschapsplanning. 

Heeft u vragen over deze blog of over uw hypotheek of verzekeringen? Wilt u vermogen opbouwen of een aanvullende pensioenregeling? Overweegt u een schenking (op papier) te doen of wilt u uw nalatenschap goed geregeld hebben zodat u uw dierbaren zonder zorgen achterlaat? Heef u vragen over erfbelasting of uw testament? Neem dan contact met ons op via de telefoon of stuur ons een bericht!