Menu Sluiten

Wie betaalt de schade aan je woning of inboedel tijdens het klussen?

Bij het klussen aan je woning heb je een verhoogde kans op schade aan je woning of inboedel. Kan je deze schade claimen op jouw inboedel- of woonhuisverzekering?

Door werkzaamheden in of aan je huis kun je een keer een foutje maken. Meestal loopt het wel met een sisser af, maar je kunt ook voor duizenden euro’s schade aanrichten aan je woning of inboedel. Je eerste gedachte is misschien om de schade te claimen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), maar daar kun je de schade niet op verhalen. Bij deze verzekering gaat het om schade aan personen (letselschade) en schade aan bezittingen van anderen (zaakschade) maar niet aan eigen bezittingen. Bij welke verzekering kan ik dan wel terecht?

Wat staat er in de polisvoorwaarden van jouw inboedel- en woonhuisverzekering?

In de polisvoorwaarden is schade veroorzaakt door verbouwen vaak uitgesloten. Verzekeraars weten namelijk dat er een grotere kans op schade is bij verbouwen. Maar ook als schade door verbouwen niet is uitgesloten, is het nog maar de vraag of de verzekeraar de schade gaat vergoeden. De verzekeraar keert namelijk pas uit, als de schade is veroorzaakt door bepaalde oorzaken. Bijvoorbeeld schade door brand, inbraak en storm is verzekerd. Schade door verbouwen valt niet onder de opgesomde oorzaken. Bij de all risk inboedel- en woonhuisverzekering kan dit anders zijn.

Op welke verzekering claim je de schade?

Wat is het verschil tussen een inboedel- en woonhuisverzekering? De woning en alles wat aard- en nagelvast zit aan de woning, is verzekerd met de woonhuisverzekering. Bezittingen die niet aard- en nagelvast aan de woning vast zitten, zijn meestal verzekerd met de inboedelverzekering. Een keuken is dus verzekerd met de woonhuisverzekering en een verplaatsbare keukentafel met de inboedelverzekering.

De dekking is nog ruimer in de all risk inboedel- en woonhuisverzekering

De meeste verzekeraars bieden de extra uitgebreide inboedel- en opstalverzekering aan. Zoals de naam al zegt bieden deze verzekeringsvormen een ruime dekking, maar het kan nog ruimer. De all risk inboedel- en woonhuisverzekering keert bijvoorbeeld ook uit bij schade aan de woning of inboedel, veroorzaakt door de eigenaar van de woning. Het laten vallen van een blik verf op de nieuwe houten vloer, door de eigenaar van de woning, is verzekerd.

Maar bij verbouwen is deze verzekering niet de meest passende oplossing. De meeste verzekeraars sluiten schade door verbouwing uit.

Wat als de aannemer schade veroorzaakt?

Door het uitbesteden van de klus, leg je ook de verantwoordelijkheid bij de ander neer. Bij schade, veroorzaakt door de aannemer, draagt deze ook de schadelasten. Normaal gesproken is de aannemer tegen dit soort schades verzekerd.

Wat nu als een vriend je bij het klussen helpt en schade veroorzaakt aan jouw woning of inboedel? In dat geval is er sprake van een vriendendienst. Die schade kan de veroorzaker claimen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, maar er zijn uitzonderingen. Schade, veroorzaakt door een vriendendienst, kan uitgesloten zijn.

Ga je binnenkort zelf klussen, of besteed je de klus uit aan een ander? Controleer dan goed de dekking en polisvoorwaarden van je eigen inboedel- en woonhuisverzekering. Dan weet je vooraf wie de schade aan jouw woning of inboedel betaalt tijdens het klussen. Een hele geruststelling toch? Van een klusbedrijf mag je verwachten dat die de juiste verzekeringen heeft afgesloten om de risico’s van schade aan woonhuis en inboedel te dekken.

Wat kan Diligentia Financieel Consult voor jou betekenen?

Het is dus heel belangrijk om te controleren of jouw inboedel- en woonhuisverzekering voldoende dekking bieden bij het klussen. Wil je dat wij met je meekijken of heb je een andere vraag over of n.a.v. dit artikel? Stuur ons dan een bericht.