Menu Sluiten

Hoe verlaagt u de belasting over uw vermogen?

Over uw vermogen betaalt u belasting (vermogensrendementsheffing). Met onze tips kunt u de belasting over uw vermogen verlagen. Welke tips zijn dat?

Uw te betalen belasting is afhankelijk van uw vermogen

Elke 1ste van januari bepaalt de Belastingdienst wat uw vermogen is. Over uw vermogen betaalt u vermogensrendementsheffing. Iedere belastingplichtige heeft recht op een vrijstelling van 50.000 (2021) Over het meerdere betaalt u belasting. Uitgaande van een alleenstaande met een vermogen van 100.000 euro bedraagt de heffing ongeveer 294 euro. 
Zijn er mogelijkheden om deze heffing te verlagen?

Draag spaargeld van meerderjarige kinderen over

Spaart u voor uw kinderen op uw eigen naam, maar zijn de kinderen al 18 jaar of ouder? Draag dan het spaargeld over op naam van de kinderen. Zodra zij 18 jaar zijn hebben ze namelijk een eigen vrijstelling. Pas wel op met de schenkingsbelasting. De Belastingdienst ziet het overdragen van spaargeld namelijk als een schenking. Tot 6.604 euro is er geen schenkingsbelasting verschuldigd. Pas dus op met grotere bedragen.

Haal grote uitgaven naar voren

Het maakt voor de vermogensrendementsheffing verschil of u een grote uitgave doet in de laatste twee maanden van 2021 of pas in 2022. Geld dat op uw naam staat op 1 januari 2022 moet je over afrekenen. Maar ga het geld niet uitgeven omdat u er anders belasting over betaalt. Zo zwaar is de heffing namelijk ook weer niet. 

Gebruik spaargeld om kleine schulden af te lossen

Schulden mag u in mindering brengen op de vermogensrendementsheffing, maar dat geldt niet voor schulden onder de 3.200 euro. Door met spaargeld kleine schulden af te lossen, verlaagt u de heffing over uw vermogen. Het gaat bijvoorbeeld om openstaande rekeningen bij bedrijven of een nog aan te zuiveren bedrag op een creditcard. 

Schenk nog in 2021

Heeft u plannen om aan uw volwassen kinderen of aan een goed doel te schenken? Stel het niet uit tot 2022, maar schenk nog in 2021. U kunt een groot bedrag in één keer schenken (>100.000 euro) als de kinderen het bedrag gebruiken voor het kopen van een woning of bijvoorbeeld voor een verbouwing aan de eigen woning of het aflossen van de hypotheekschuld. Een schenking aan een goed doel kan jou ook nog een fiscaal voordeel opleveren. Er geldt wel een drempelbedrag, namelijk 1 procent van het inkomen met een minimum van 60 euro.

Diligentia Financieel Consult

Wij plaatsen onze werkzaamheden binnen onze EHBO-kernwaarden: Eerlijk, Hulpvaardig, Betrokken, Opbouwend. Op die basis willen wij u ontzorgen bij een advies over en bemiddeling bij hypotheken, verzekeringen, vermogensopbouw, schenken en nalatenschapsplanning. 

Heeft u vragen over deze blog of over uw hypotheek of verzekeringen? Wilt u vermogen opbouwen of een aanvullende pensioenregeling? Overweegt u een schenking (op papier) te doen of wilt u uw nalatenschap goed geregeld hebben zodat u uw dierbaren zonder zorgen achterlaat? Heeft u vragen over erfbelasting of uw testament? Neem dan contact met ons op via de telefoon of stuur ons een bericht!