Menu Sluiten

Hoe zien uw BKR gegevens eruit?

Een negatieve codering bij het BKR kan een hypotheek of lening onmogelijk maken. Wat kunt u er tegen doen?

Jouw geregistreerde gegevens bij het BRK

Voordat u een hypotheek kunt aanvragen, toetst de bank eerst uw inkomen en kredietwaardigheid. Dit doen ze in hun eigen belang, maar ook om overkreditering te voorkomen. Daar heeft namelijk niemand baat bij. Hierbij speelt een grote rol wat er al aan kredieten openstaat. Daar kunnen ze eenvoudig achterkomen door uw gegevens op te vragen bij het BKR.

Wat staat er geregistreerd bij het BKR?

Veel mensen denken dat ze niets geregistreerd hebben bij het BKR omdat ze geen schulden hebben. Toch hebben de meeste Nederlanders meerdere leningen op hun naam staan. Een lening is namelijk ook een uitgestelde lening of de mogelijkheid om rood te staan. Dit maakt u mogelijk nauwelijks minder kredietwaardig, maar deze gegevens worden wel meegenomen bij het bepalen of u een hypotheek krijgt ja of nee. Wist u dat zelfs private lease zorgt voor een registratie bij het BKR? Van het maandbedrag wordt 65 procent als lening gezien.

Wanneer ontstaat er een probleem?

Na beëindiging van een lening blijven de gegevens vijf jaar zichtbaar bij het BKR. Zolang er geen achterstanden op deze leningen aangetekend zijn, is dat geen probleem. Achterstanden in betaling worden aangetekend bij het BKR na een betalingsachterstand van meer dan twee maanden. Zodra ze op uw naam staan, vormen ze een probleem.

Hoe krijgt u een negatieve registratie van uw naam af?

De organisatie die de negatieve registratie heeft verzorgd, kan het ook weer verwijderen. Achterstanden alsnog betalen zal niet de oplossing zijn. Maar een negatieve registratie kan ook een foutje zijn. U komt in een lastige situatie terecht als u van mening bent dat de registratie onterecht is, maar de organisatie die het aan het BKR doorgegeven heeft wil het niet corrigeren. In dat geval kunt u het voorleggen aan de geschillencommissie. Hierin zitten deskundigen die onpartijdig zijn. Zij kunnen ervoor zorg dat de negatieve registratie alsnog wordt verwijderd. 

Hoe vraagt u uw BKR gegevens op?

U kunt uw gegevens opvragen bij het BKR. Hiervoor wordt 9,95 euro in rekening gebracht. U vraagt uw gegevens op via: https://mijnkredietoverzicht.bkr.nl/inloggen

Diligentia Financieel Consult

Wij plaatsen onze werkzaamheden binnen onze EHBO-kernwaarden: Eerlijk, Hulpvaardig, Betrokken, Opbouwend. Op die basis willen wij u ontzorgen bij een advies over en bemiddeling bij hypotheken, verzekeringen, vermogensopbouw, schenken en nalatenschapsplanning. 

Heeft u vragen over deze blog of over uw hypotheek of verzekeringen? Wilt u vermogen opbouwen of een aanvullende pensioenregeling? Overweegt u een schenking (op papier) te doen of wilt u uw nalatenschap goed geregeld hebben zodat u uw dierbaren zonder zorgen achterlaat? Heef u vragen over erfbelasting of uw testament? Neem dan contact met ons op via de telefoon of stuur ons een bericht!