Menu Sluiten

Op de valreep: financiële eindejaarstips om 2018 af te sluiten

financiele tips op de valreep in 2018

Wil je op de valreep nog wat voordeeltjes meepikken in 2018? Wij hebben financiële tips voor jou verzameld. Ga financieel gezonder het nieuwe jaar in.

De meeste eindejaarstips heb je niet veel meer aan in de laatste twee weken van het oude jaar. Daarom delen we ze alvast vroeg in december. Ze leveren jou een fiscaal voordeel op, ze geven jou een besparing op verzekeringen of ze geven een besparing op andere kosten.

Tip #1 – Laat geld nog in 2018 rollen

Deze tip is voor particulieren en ondernemers die een vermogen hebben van ruim 30.000 euro of meer. Over het meerdere betaal je belasting, namelijk de vermogensrendementsheffing. Sta je op het punt om duizenden euro’s uit te geven? Doe het dan nog in 2018. Over het geconsumeerde geld betaal je geen belasting in 2019. Maar ga niet speciaal geld uitgeven ter voorkoming van een heffing. Met een vermogen tot ongeveer honderdduizend euro betaal je 0,58 procent belasting in 2019. Bezit je meer dan een ton, dan is de heffing hoger.

Tip #2 – Ga je een dure elektrische auto leasen? Sla in 2018 nog toe

Je koopt liever geen auto meer in de laatste maand van het jaar. Bij het verkopen over een aantal jaren kan een auto uit 2019 meer opleveren dan een auto uit 2018. Maar voor het leasen gaat dit verhaal niet op, maar we hebben wel een goede tip gericht op het leasen. Ga je voor een elektrische zakelijke leaseauto met een cataloguswaarde van meer dan 50.000 euro? Wacht dan niet tot 2019. In 2018 kun je nog profiteren van een bijtelling van 4 procent. Voor de duurdere elektrische auto’s gaat vanaf 2019 namelijk ook 22 procent bijtelling gelden. Dat maakt nogal een verschil bij een hoge cataloguswaarde.

Tip #3 – In 2018 nog even een flinke verbouwing aan de woning

Slecht nieuws voor kopers van een opknapwoning. Per volgend jaar gaat het lage BTW-tarief van 6 procent omhoog naar 9 procent. De nota van de aannemer valt volgend jaar dus hoger uit. Dit geldt ook voor de schilder, en trouwens ook voor de boodschappen. Maar bij een verbouwing en het uitbesteden van het schilderwerk gaat het gelijk om hoge bedragen, dus misschien kun je voor de komende weken nog een klus uitzetten bij een professional.

Tip #4 – Gooi dit jaar nog jouw pensioentekort (deels) dicht

Afhankelijk van jouw pensioenopbouw kun je nog dit jaar een lijfrentestorting doen. Dit geeft jou een aftrekpost voor 2018, en je bouwt weer een extraatje op voor na jouw pensionering. Vooral voor werknemers en zelfstandigen die geen pensioen opbouwen is dit een nuttige tip. Besef je goed dat het niet meer lukt om een paar jaren voor jouw pensioendatum nog een goede aanvulling op te bouwen.

Tip #5 – Welke zorgkosten verwacht je in 2019?

Gedurende het jaar kun je de meeste verzekeringen nog aanpassen, maar voor de zorgverzekering lukt dat meestal niet. Dus kies vóór 1 januari 2019 de zorgverzekering die het beste op jouw verwachte zorgkosten aansluit. Krijgen de minderjarige kinderen bijvoorbeeld een beugel in 2019? Kijk nog dit jaar of de zorgverzekering een vergoeding geeft voor deze kosten. Hier heb je namelijk in de meeste gevallen een aanvullende zorgverzekering voor nodig.