Menu Sluiten

Soorten hypotheken

Er zijn verschillende soorten hypotheken. Deze kunnen in verschillende combinaties voorkomen. Lees hieronder meer informatie over de belangrijkste soorten hypotheken.

Wij helpen u graag in het beslissen wat de beste keuzes zijn in uw situatie, met uw mogelijkheden en uw wensen voor nu en de toekomst. Daarbij bespreken wij altijd de consequenties in diverse scenario’s (bijv. bij pensioen, bij overlijden partner, bij arbeidsongeschiktheid, of werkloosheid).

Hypotheekvormen

Er zijn drie hoofdvormen als het gaat om hypotheken: de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. Deze kunnen in verschillende combinaties voorkomen. Klik op de afbeeldingen hieronder voor meer uitleg over deze hypotheekvormen, de voordelen en de nadelen ervan.

Vroeger waren er meer hypotheekvormen. Deze waren niet zo lang geleden nog erg populair, maar zijn in onmin geraakt of worden niet meer verstrekt door banken aan starters. Dit geldt bijvoorbeeld voor de spaarhypotheek en de bankspaarhypotheek. Deze worden niet meer nieuw verstrekt, maar sommige mensen hebben nog wel zo’n hypotheek lopen.

Als u zich orienteert op een hypotheek, dan is het van belang te weten dat er verschillende constructies mogelijk zijn die u kunnen helpen om toch uw hypotheek rond te krijgen waar dit anders lastig zou zijn, zoals de Nationale Hypotheekgarantie, de starterslening of een familiebanklening. Kijk voor meer informatie onder steuntjes in de rug.

Heeft u vragen over uw huidige hypotheek, of wilt u zich oriënteren op een nieuwe hypotheek, bel ons dan gerust of maak  vrijblijvend een afspraak. Wij zijn onafhankelijk en beantwoorden al uw vragen graag.

Gerelateerde vragen

Er zijn verschillende soorten hypotheken. Bekijk onze uitleg hierover.

Met onze geavanceerde rekentool ‘maximale hypotheek berekenen‘ krijgt u snel een nauwkeurige indicatie van het bedrag dat u maximaal kunt lenen.

Wilt u weten wat een hypotheek u per maand kost bij verschillende aanbieders en bij verschillende voorwaarden, gebruik dan de tool ‘maandlasten hypotheek berekenen‘.

U kunt ook een kijkje nemen bij de meest actuele rentestanden van vrijwel alle hypotheekaanbieders waarmee wij samenwerken.

Er zijn aantrekkelijke voorzieningen om huizenkopers tegemoet te komen en starters te helpen. Ook binnen een familie zijn er heel interessante constructies mogelijk die voor alle partijen winst opleveren. Lees op onze pagina Steuntjes in de rug meer over de Nationale Hypotheek Garantie, de Starterslening, familieleningen en overbruggingskredieten.

Onze meest recente berichten over hypotheken

Blog BKR

Hoe zien uw BKR gegevens eruit?

Een negatieve codering bij het BKR kan een hypotheek of lening onmogelijk maken. Wat kunt u er tegen doen? Jouw geregistreerde gegevens bij het BRK…
Blog – pensioentekort

Hoe los ik mijn pensioentekort op?

Een goed pensioen wordt steeds zeldzamer. Het probleem is minder groot als u geen hypotheek meer op uw woning heeft. Toch maar de hypotheek aflossen?…