Menu Sluiten

Steuntjes in de rug

Een hypotheek op een woning afsluiten is niet iets vanzelfsprekends. Soms kunnen starters niet genoeg geld lenen of zien mensen af van een hypotheek vanwege de rentekosten en de financiële risico’s, bijvoorbeeld als je werkloos of arbeidsongeschikt zou raken.

Om dit te voorkomen, zijn er aantrekkelijke voorzieningen mogelijk om huizenkopers tegemoet te komen en starters te helpen. Ook binnen een familie zijn er heel interessante constructies mogelijk. Lees hieronder meer informatie over de Nationale Hypotheek Garantie en de Starterslening, bekijk de korte filmpjes, of oriënteer u op mogelijkheden van de familiebanklening. Wij kijken graag of deze voorzieningen u kunnen helpen en regelen dit graag voor u.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Met de zeer aantrekkelijke NHG kunt u korting krijgen op de hypotheekrente en dekt u risico’s af in geval van bijvoorbeeld scheiden, ontslag of overlijden van uw partner.  De garantie wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) en kan worden verkregen bij hypotheken voor de aankoop van een woning en voor verbouwingen. Er geldt een maximum hypotheekbedrag van € 325.000. Bekijk hieronder een korte uitleg 

Starterslening

De starterslening is een heel aantrekkelijke voorziening als u voor het eerst een huis wil kopen en net niet genoeg kunt lenen of geen eigen geld kunt inleggen. Met de starterslening overbrugt u het verschil tussen de koopprijs van de eerste koopwoning en uw maximale hypotheek*. U betaalt over de starterslening de eerste drie jaren geen rente en aflossing. Daarna wordt er getoetst of u rentelasten kunt dragen.
De starterslening geldt alleen voor uw eerste hypotheek en wordt altijd afgesloten in combinatie met NHG. Wij kunnen een starterslening voor u aanvragen, maar niet elke gemeente biedt deze lening. Wij zoeken het graag voor u uit.

* Tot maximaal 20% van de aankoopprijs en maximaal € 20.000.

Familiebanklening

Soms is het voor kinderen te moeilijk om een hypotheek te krijgen. Onder enkele voorwaarden kan het dan heel voordelig uitpakken als ouders de rol van bank op zich nemen. Het kind leent dan (een deel van) het bedrag van de ouders. De (vaak extra hoge) hypotheekrente is aftrekbaar voor het kind en onder bepaalde voorwaarden kunnen ouders de ontvangen rente weer terugschenken. Het is zelfs mogelijk dat ouders een (extra) hypotheek nemen om de lening aan hun kind te financieren. Zonder dat het voor de ouders extra kosten oplevert, zijn de kinderen dan voordeliger uit.

Wel is het van groot belang dat de zaken goed vastgelegd en uitgevoerd worden, anders gaat de Belastingdienst hier niet mee akkoord. Wij hebben ervaring met diverse constructies en een team achter ons dat hierin meedenkt. Wij leggen het in begrijpbare taal aan u uit. Ook regelen wij de overeenkomsten en zorgen dat het plan uitgevoerd kan worden. Aarzel niet om vrijblijvend uw vragen hierover te stellen of contact op te nemen.

Onze meest recente berichten over hypotheken

overwaarde


Wat is een overwaardehypotheek?

19 mei 2020
Heb je geld nodig voor een verbouwing of een andere auto? Of wil je je pensioen aanvullen of je kinderen geld schenken? Als de marktwaarde van…